Charlois Speciaal

Charlois Speciaal

Zowel internationale als lokale kunstenaars, zoals Erik van Lieshout, Stacii Samidin en Driessen & van den Baar, exposeren hun werk op bijzondere locaties, zoals het havengebied, de oude dorpskern, een Japanse tuin, het Quarantaineterrein, kunstenaarscomplexen zoals B.a.d. en het O-tje, kerken, tal van ateliers en galeries en wederopbouwwijken.

Routes
Verschillende routes voeren je als bezoeker langs verrassende locaties met kunstexposities en samenwerkingsprojecten tussen kunstenaars en bewoners. Neem een kijkje bij de centrale tentoonstelling, performances, open ateliers en pop-up exposities. Bezoek muziekoptredens, spoken word avonden, lezingen of experimentele radio uitzendingen. Of ga mee op een van de architectuurroutes langs de unieke wederopbouwarchitectuur van de Wielewaal en Pendrecht. Langs de routes zijn door kenners aanbevolen eet- en drinklocaties gemarkeerd.

Concentratie
Wat Charlois speciaal maakt is de grote concentratie van kunstenaars in het gebied, waaronder internationaal befaamde kunstenaars uit binnen en buitenland. De ruim 400 kunstenaars zijn goed georganiseerd en spelen een actieve rol in de buurten en wijken van Charlois. De wortels van de kunstmanifestatie Charlois Speciaal liggen in deze kunstenaarsgemeenschap.

Reflectie
In Charlois wonen 150 verschillende nationaliteiten en sinds het begin de van 20e eeuw is het een gebied waar migranten de stad binnenkomen. Zowel lokale kunstenaars als kunstenaars van buiten Charlois is gevraagd werk te maken met het gebied als inspiratiebron. Het resultaat is tijdens de manifestatie onder andere te bewonderen in de voetgangerstunnel die de Rotterdamse Noord- en Zuidoever met elkaar verbindt.

Thema’s
In samenwerking met bewoners ontwikkelden Charloisse kunstenaars projecten aan de hand van vijf thema’s: honden, tatoeages, textiel, tuinieren en eten. Tijdens de manifestatie zijn er zo’n 30 themaprojecten te zien. Zo vervangt de Amerikaanse kunstenares Sabrina Chou raamdecoraties in een straat door een groot geprint gordijn dat alle huizen met elkaar verbindt. Het kunstenaarsduo Driessens & van der Baar bouwt een installatie met afval en textiel dat door mensen die de wijk in en uit verhuizen achtergelaten is. De Duits-Charloisse kunstenares Bérénice Staiger brengt bewoners met verschillende culturele achtergronden bij elkaar door samen te eten en te tekenen op het tafellaken met als doel de identiteit van Charlois zichtbaar te maken.

Tentoonstelling
Fotograaf Robert de Hartogh fotografeerde in de jaren ’70 de arbeidsmigranten. Zijn werk is te zien tijdens de centrale tentoonstelling Charlois: gebied en gebeuren over de wortels van Charlois. Stacii Samidin toont daar een eveneens een fotoserie over de vele religieuze sektes in Charlois. Ook de foto’s van kinderen uit Charlois zijn er te zien die onder leiding van fotografe Janine hun eigen woonomgeving fotografeerden.

Curator
Directeur en samensteller van Charlois Speciaal sinds april 2015 is Piet de Jonge, voormalig hoofdconservator bij Museum Boijmans Van Beuningen, Van Abbemuseum, Kröller-Müller Museum en Museum Ludwig in Keulen. Vanaf 2007 werkt hij als zelfstandig tentoonstellingsmaker (onder meer in Summer Hall, Edinburgh en de Saatchi Gallery, Londen).

Kijk voor het hele programma op: www.charloisspeciaal.nl/programma/#schema

Facebook: https://www.facebook.com/Charlois.Speciaal/

Waar?
  • Rotterdam, Charlois
Wanneer?
Toegang:
Gratis
Organisatie:
Charlois Speciaal
Overige info:

 

 

Pages: